Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-07@00:49:50 GMT

سرنوشت مشابه نان فانتزی و ماکارونی

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۴۷۷۷۵

اگر بخواهیم در رابطه با راه‌هایی که بتوان جایگزین افزایش قیمت ماکارونی و نان‌های فانتزی همچون تزریق یارانه، حرف بزنیم باید گفت هیچ راهی وجود ندارد و باید این گرانی را تحمل کرد و اگر دولت تصمیم دارد به قشر آسیب‌پذیر جامعه یارانه تزریق کند باید مبلغ را به کارت آن‌ها واریز کند و این کار را به طور جدی پیگیری کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارشناس صنعت آرد و نان در گفت‌وگو با خبرنگار ایران اکونومیست اظهار داشت: برای ارزان‌سازی ماکارونی و آرد باید فقط بهره‌وری را افزایش داد و در بین صنایع رقابت سالم ایجاد کرد. زمانی که قیمت‌گذاری فرمایشی می‌شود، نرخ آرد و محصولات وابسته به آن نیز گران می‌شود، چراکه دولت به عنوان یک آگاه نظر می‌دهد در صورتی که آگاهی کافی و لازم را در این خصوص ندارد. حال سوال این است که اگاهی دولت چیست؟

کریم سبزیان افزود: آگاهی دولت همان اطلاعات و مستنداتی است که از جانب صنف ارائه می‌شود اما این اصناف و انجمن‌ها به صورت غیرقانونی وارد بدنه دولت شده‌اند و از ناآگاهی مدیران استفاده می‌کنند. رسالت و هدف انجمن‌ها و اصناف ورود به این عرصه نبوده اما اکنون وارد مسائل حاکمیتی شدند و در قیمت‌گذاری‌ها دخالت می‌کنند. دولت نباید در موضوع‌های حاکمیتی اجازه ورود به اصناف را دهد که تعیین سهمیه کنند، بلکه عرصه قیمت‌گذاری باید کاملا شفاف و رقابتی باشد.

وی عنوان کرد: علاوه بر این مسائل باید اجازه ورود مواد اولیه به کارخانه‌های آرد داده شود و همچنین اجازه صادرات آرد و محصولات بعدی مانند ماکارونی صادر شود تا از محل واردات، صادرات انجام شود‌. زمانی که ورودی با خروجی کارخانه‌ها به تعادل برسد قیمت‌ها روند کاهشی می‌یابد و رقابت‌ها شفاف می‌شوند. تا پیش از این کارخانه‌های تولیدکننده ماکارونی با آرد و گندم دولتی کار می‌کردند و از محل ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین می‌شدند و قسمتی نیز از گندم‌های داخلی تهیه می‌شد که دولت به گندم داخلی با نرخ ۵۵۰۰ تومانی یارانه اختصاص داده و با قیمت ۲۷۰۰ تومان به کارخانه‌ها ارائه می‌کدند که این موضوع اشتباه فاحش دولت بود.

این کارشناس صنعت آرد و نان یادآور شد: متاسفانه در این خصوص زد و بندهایی رخ می‌دهد که خواسته و ناخواسته دولت فریب می‌خورد. پیش‌تر از محل ارز دولتی و یارانه‌ای گندم برای کارخانه‌های ماکارونی تامین می‌شد و همان آرد یارانه‌ای را با قیمت دلار ۲۵ هزار تومان صادر می‌کردند. هر کالایی در کشور قیمت واقعی خود را می‌یابد و این افزایش قیمت ماکارونی و نان فانتزی نیز تبعات خاصی نخواهد داشت. چراکه خریدارهای واقعی خود را دارد و به مرور زمان قیمت‌ها به تعادل می‌رسند. موج و جو روانی که اکنون در جریان است همه برای وارد کردن فشارهایی به دولت است تا قیمت کاهش یابد اما تا زمانی که دخالت دولت به پایان نرسد همین روند ادامه خواهد داشت.

سبزیان ابراز کرد: در حال حاضر یک نگرانی که حاکم بوده آن است که قیمت آرد ۱۲ هزار تومانی مصوبه بماند و مجددا رشد قیمتی را شاهد باشیم و قیمت ازاد و بازار آزاد فراهم نشود و به سمتی حرکت کنیم تا قیمت جهانی به بیش از ۱۲ هزار تومان برسد، مجددا اتفاق دوره قبل بیفتد‌ که آرد ۱۲ هزار تومان بماند و قیمت جهانی به ۲۰ هزار تومان برسد. به دولت توصیه می‌شود تا مصوبه‌ای عملیاتی و صحیح برای مادام‌العمر ببندد و قانوتی وضع شود که مسئله را برای دوره کوتاه حل نکند و مشکل برای همیشه حل شود.

وی تاکید کرد: در رابطه با نان فانتزی نیز همین اتفاق مشابه با ماکارونی افتاده است. اگر تولید نان نیز رقابتی شود و قیمت به بازار واگذار شود، براساس عرضه و تقاضا قیمت‌ها تعیین می‌شوند. در ابتدا لیست قیمتی توسط اتحادیه نان‌های حجیم‌ ابلاغ شد که در ادامه به افزایش بی‌رویه قیمت‌ها پی بردند و لیست به کلی تکذیب شد. آن‌ها بر این اعتقاد هستند که دولت برای مدت مدیدی قیمت ابلاغ نکند و برای این مدت بهتر است خودشان قیمت پایه را بالا در نظر بگیرند.

این کارشناس گفت: سود کارخانه‌های آرد با توجه به اینکه گندم یارانه‌ای می‌گرفتند، سود بسیار بالایی بود و اکنون مدیران این کارخانه‌ها نمی‌توانند خود را متقاعد کنند که با سود متعارف بازار کار کنند و توقع دارند همان اختلاف قیمتی که قبلا بوده همچنان باقی بماند. صنایع مختلف آرد و ماکارونی باید خود را برای بازار آزاد آماده کنند. در این نگرانی این موضوع مطرح است که این مدیران با مراجعات بسیار مجددا شرایط را به حالت قبل بازگردانند و باید یک قانون قاطع تصویب شود تا قیمت‌ها به قبل بازنگردد و برای سالیان سال این قوانین حاکم باشند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در صنایع زیرمجموعه آرد به راحتی می‌توان به بازارهای منطقه صادرات داشته باشیم و محصول ایرانی به دلیل یارانه‌ای بودن در گذشته در بازار کشورهای همسایه شناخته شده است و اکنون به نظر می‌رسد دولت آزاد کند و ورود موقت، تولید و صادرات اتفاق بیفتد که کارخانه‌ها از ظرفیت خالی خود استفاده کنند و بهره‌وری را بالا ببرند و سود کامل شود تا در نهایت نخواهند که سود سرشار را فقط از تولید و نیاز داخل تامین کنند و بخش اعظم سود خود را به صادرات اختصاص دهند و محصولات را با قیمت واقعی روانه بازار داخل کنند.

برچسب ها: نان فانتزی ، ماکارونی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: نان فانتزی ماکارونی هزار تومان کارخانه ها نان فانتزی یارانه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۴۷۷۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمدید طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی دور از انتظار نیست

دولت سیزدهم در راستای ارتقای امنیت غذایی مردم و اثرگذاری یارانه بر سر سفره آن‌ها، طرح سه‌گانه کالابرگ الکترونیکی، یارانه مادران باردار یا دارای کودک شیرخوار سه دهک اول درآمدی و یارانه برای کودکان هفت دهک درآمدی جامعه که نیازمند تغذیه مضاعف هستند را در دستور کار قرار داد و اجرایی کرد.

به گزارش ایرنا، هر کدام از این طرح‌ها برای قشر خاصی تعریف شدند تا امنیت غذایی آن‌ها از طریق یارانه ارتقا یابد یا تقویت شود. طرح فجرانه یکی دیگر از ابتکارات دولت در حوزه تشویق مردم به خرید اقلام خوراکی با قیمت پایه بود؛ به این شکل که آن‌ها سبد غذایی تعریف شده مشتمل بر ۱۱ قلم کالای اساسی را با قیمت پایه خریداری کنند.

«طرح فجرانه» در راستای حمایت مضاعف از سبد غذایی خانوار یارانه‌بگیر با اولویت خانوار دهک‌های پایین جامعه (اول تا هفتم) هم‌زمان با چهل و پنجمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی از ۱۷ بهمن‌ماه سال گذشته آغاز و تا ۱۷ اردیبهشت‌ماه (فردا) ادامه دارد. در این طرح اعتبار تشوقی خرید ۱۱ قلم کالای اساسی از طریق کالابرگ از ۱۲۰ هزار تومان به ۲۲۰ هزار تومان افزایش یافت و شرط خرید ۲۰۰ هزار تومان از مبلغ یارانه برای دریافت آن اعتبار تشویقی حذف شد.

استقبال ۸۷ مردم از طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی در مرحله نخست

۱۱ قلم کالای اساسی شامل گوشت مرغ، گوشت قرمز، برنج، روغن، ماکارونی، شیر، پنیر، ماست، قند و شکر، تخم‌مرغ و حبوبات و با قیمت‌های مبنای سال ۱۴۰۱ است که مابه‌التفاوت قیمت‌ها با قیمت روز (۱۴۰۲) از محل یارانه جدید دولت تأمین شده است.

در مرحله نخست این طرح که از بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد، افرادی که مشمول بودند با خرید از طریق کالابرگ الکترونیکی از فروشگاه‌های اعلام شده ۲۲۰ هزار تومان یارانه مضاعف دریافت می‌کردند. در دوره نخست وازیر طرح فجرانه کالابرگ بیش از ۸۷ درصد مردم از یارانه مضاعف استفاده کردند. در مرحله بعدی که مربوط به اسفند ماه بود این مشارکت به ۷۵ درصد رسید که دلیل کاهش آن نیز این بود که مردم درگیر خرید نوروز و سفرهای نوروزی بودند.

ارتقای امنیت غذایی دهک‌های درآمدی پایین جامعه

در این مدت استقبال دهک‌های یک تا سه درآمدی جامعه از این طرح، به بیش از ۸۸ درصد رسیده که نشان می‌دهد دولت سیزدهم به اهداف خود که ارتقای امنیت غذایی دهک‌های درآمدی پایین بوده جامع عمل پوشانده است.

در آخرین آمار مربوط به ۵۲ روز نخست طرح فجرانه، بیش از ۱۸ هزار میلیارد تومان توسط دولت در قالب یارانه و بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان آورده مردم را تشکیل داده که به این واسطه ۷۸ هزار میلیارد تومان در ۵۲ روز به سمت سفره غذایی مردم روانه شده و در کنار آن تولید داخل رونق گرفته و کارخانجات غذایی هم توانسته‌اند تولید خود را افزایش دهند. آمار مربوط به اردیبهشت ماه هنوز اعلام نشده است.

علاوه بر ارتقا امنیت غذایی مردم از این طریق، دولت به یک هدف دیگر نیز دست‌یافت. در گذشته یارانه‌بگیران عادت به برداشت یارانه نقدی و صرف آن برای امور غیر از کالاهای خوراکی داشتند؛ اما با طرح کالابرگ الکترونیکی و پس از آن طرح تشویقی «فجرانه» رفتار اقتصادی و اجتماعی مردم و صاحبان فروشگاه‌ها نسبت به خرید اعتباری شکل گرفت تا دولت به هدف خود که ارتقا امنیت غذایی است نزدیک‌تر شود.

آیا طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی پایان می‌یابد؟

باتوجه‌به اینکه روز هفدهم اردیبهشت (فردا) این طرح سه‌ماهه خاتمه می‌یابد، دولت و مسئولان حوزه به دنبال این هستند که می‌توان یارانه مضاعف ۲۲۰ هزار تومانی را به شکل دیگری پیش برد یا خیر.

تا کنون در این خصوص اطلاع‌رسانی انجام نشده است اما با توجه به موفق بودن طرح، استقبال مردم، توزیع به موقع اقلام غذایی بدون ایجاد صف، رونق صنایع تولید مرتبط با اقلام سبد غذایی و ارتقا امنیت غذایی آحاد مردم تمدید این طرح تشویقی دور از ذهن نخواهد بود. البته با توجه به هزینه زیادی که برای دولت ایجاد می‌کند قطعا باید مورد بررسی بیشتر قرار بگیرد و بودجه آن تعریف شود تا طرح ادامه پیدا کند.

قیمت روز سبد مشتمل بر ١١ قلم، ۷۴۳ هزار و ۷۵۰ تومان بوده که خانوار دهک‌های اول تا هفتم درآمدی در صورت خرید بسته می‌بایست قیمت سال ۱۴۰۱ را به مبلغ ۵۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان پرداخت کنند و مابه‌التفاوت آن تا قیمت روز به مبلغ ۲۲۰ هزار و ۴۵۰ تومان از محل اعتبار جدید دولت تأمین می‌شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • قیمت پژو پارس افزایش یافت +جدول
  • داستانی عرفانی با چاشنی فانتزی
  • بیش از ۱۳۰ کارخانه مشغول خرید برگ سبز چای هستند
  • انتقاد صاحبان کارخانه‌های شن و ماسه خوی نسبت به وجود مافیا در این صنعت
  • چرا بورس درجا می‌زند؟!
  • سرنوشت «تلخ» کارخانه‌ای که «موزه» نشد/«ریسباف» فقط «دست به دست» می‌شود!
  • تمدید طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی دور از انتظار نیست
  • قیمت خودرو امروز ۱۶ اردیبهشت +جدول
  • طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی تمدید می‌شود؟
  • قیمت پراید «عجیب» شد/ گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار